Egészség sejtszinten: Érdekes cikkek!

Szeretettel köszöntelek a ASEA Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 36 db
  • Videók - 21 db
  • Blogbejegyzések - 24 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

ASEA Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a ASEA Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 36 db
  • Videók - 21 db
  • Blogbejegyzések - 24 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

ASEA Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a ASEA Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 36 db
  • Videók - 21 db
  • Blogbejegyzések - 24 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

ASEA Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a ASEA Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 36 db
  • Videók - 21 db
  • Blogbejegyzések - 24 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

ASEA Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Diófélékkel a rák és a szívbetegség ellen!


Aki rendszeresen fogyaszt dióféléket, annál csökken a valószínűsége, hogy rákban vagy szívbetegség miatt hal meg - mutatta ki egy 30 évet felölelő amerikai kutatás.

 

Régóta úgy tartják, a dió jót tesz a szívnek. Az új kutatás a legnagyobb léptékű vizsgálat, amely a diófogyasztás és a betegségek, valamint a halálozás összefüggéseit tanulmányozta. 

A kutatók mintegy 119 ezer férfit és nőt követtek, és azt állapították meg, hogy akik nagyjából naponta ettek diót, azok 20 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el a vizsgált időszakban, mint akik sosem fogyasztottak. A tanulmány a New England Journal of Medicine című tudományos lap csütörtöki számában jelent meg. 

Két korábbi kutatás adatait vizsgálták meg a tudósok, mindkettő az 1980-as években kezdődött, és 76 464 ápolónőt, illetve 42 498 férfi egészségügyi dolgozót követett nyomon. A résztvevők 2-4 évente kérdőívet töltöttek ki, amely rákérdezett az étkezési szokásaikra és az életmódjukra, többek közt arra is, milyen gyakran fogyasztottak egy adag (28 gramm) diót. 

Azok a résztvevők, akik gyakran ettek diót, egészségesebbek voltak. Többet mozogtak, kevesebb volt köztük a dohányos, és egyebek mellett vékonyabbak is voltak. 

A szívbetegség okozta halál kockázata 29 százalékkal, a rákos halálozás kockázata 11százalékkal csökkent azoknál, akik hetente hétszer vagy többször ettek diót - azokhoz képest, akik sosem fogyasztottak a csonthéjas magból. 

Más tényezőket is figyelembe vettek, hogy kiküszöböljék a jó hatások egyéb magyarázatát. Külön vizsgálták például a dohányosok és nem dohányosok, a sokat és keveset mozgók, a cukorbetegek és a nem cukorbetegek adatait, és így is igazolták a diófogyasztás előnyös hatásait. 

A kutatás a mogyoró, a pisztácia, a mandula és a többi, fán termő csonthéjas jótékony hatásait is kimutatta. Azt nem vizsgálták, hogy nyersen vagy pirítva, sózva fogyasztották-e a magvakat. 

Ráadásul az is kiderült, hogy ellentétben a közkeletű felfogással, amely szerint a dió hizlal, a rendszeres dióevők karcsúak maradtak - tette hozzá Ying Bao, a bostoni Bringham-kórház orvosa, a kutatás vezetője. A kutatók nem tudják, hogyan védik a diófélék az egészséget. 

Korábbi kutatások szerint lehetséges, hogy telítetlen zsírsavaik, ásványaik vagy más tápanyagaik csökkentik a koleszterinszintet és a gyulladást, illetve enyhítenek egyéb problémákat is. 

A megfigyelésen alapuló kutatások nem bizonyítják az okokat és a következményeket, csak a lehetséges összefüggésekre utalnak. Az étrend tanulmányozása azért különösen nagy kihívás, mert nehéz elkülöníteni egymástól az egyes élelmiszerek hatásait. 

Robert Eckel, a Coloradói Egyetem kardiológusa szerint lehet, hogy akik több diót fogyasztanak, azok például a salátájukra szórják a magvakat, és a kedvező hatások némelyike a zöld leveleknek tulajdonítható. 

Ralph Sacco, a Miami Egyetem neurológusa pedig úgy vélte, aki dióféléket rágcsál, az kevesebbet burgonyachipset fogyaszt, tehát a kedvező hatás abból is származhat, hogy kevesebb egészségtelen étel kerül az asztalára. 

Forrás: InforMed

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu